Kofeina jest najczęściej stosowaną substancją na świecie, a także jedną z najczęściej badanych pod kątem wpływu na ludzkie ciało.
Znajduje się nie tylko w kawie, herbacie, coli czy słodzonych napojach energetycznych, ale także w kosmetykach i suplementach diety. Kawa zawiera wiele silnych antyoksydantów, dlatego zapobiega starzeniu i zmniejsza przewlekłe stany zapalne. Pomaga również spalać komórki tłuszczowe, co z pewnością docenią osoby, które chcą schudnąć lub zmniejszyć widoczność cellulitu. Kofeina jest dobra dla serca, a ilość zawarta w 4 filiżankach kawy pomaga wzmocnić funkcję komórek mięśnia sercowego i przedłuża ich żywotność. Spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny może jednak mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia, więc nie należy przesadzać z dzienną dawką. Osoby, które piją co najmniej 4 kawy lub herbaty mają niższe ciśnienie krwi. Naukowcy doszli do wniosku, że na podstawie wszystkich dotychczasowych dowodów korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji kawy przewyższają wszelkie związane z tym ryzyko. Możemy stwierdzić, że kofeina spożywana ze źródeł naturalnych jest prawdopodobnie najlepsza, ponieważ wiele korzyści zdrowotnych wynikających z kofeiny jest prawdopodobnie w dużej mierze spowodowanych wysokimi poziomami przeciwutleniaczy występującymi w zwykłej kawie i herbacie.
Spożycie kofeiny może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób przewlekłych i poprawić wyniki sportowe, nastrój i koncentrację.
Kofeina działa jako silny środek pobudzający ośrodkowy układ nerwowy, dlatego jest uważana za substancję poprawiającą wyniki w sporcie oraz pomaga w skupieniu uwagi. Dobrym źródłem informacji na ten temat jest blog o kawie. Kawa ma wiele ważnych składników dla organizmu, dlatego warto o niej poczytać. Jeśli chodzi o wpływ kofeiny na koncentrację, badania pokazują, że poprawia ona wydajność zarówno w prostych, jak i złożonych zadaniach. Regularne picie kawy zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.