Włochy to destynacja ciesząca się ogromną popularnością wśród Polaków. Regionem Włoch, który warto odwiedzić jest Sycylia. Największe miasta regionu to Palermo i Katania. Katania jest miastem położonym na wschodnim wybrzeżu wyspy. Nad miastem góruje Etna – najwyższy, największy i wciąż czynny wulkan Europy. Jego wybuchy wielokrotnie niszczyły miasto, ale dostarczały też popiołów, które użyźniały glebę. W okolicach Katanii uprawiane są między innymi winogrona. Zobaczmy, co zwiedzić i zjeść w Katanii.

O historii miasta słów kilka

Sycylia przez dwa tysiące lat wielokrotnie przechodziła z rąk do rąk. Katania została założona jako grecka kolonia jeszcze przed naszą erą. Po Grekach do dnia dzisiejszego pozostały w regionie gaje oliwne oraz winnice. Katania była też pod zwierzchnością Imperium Rzymskiego. W czasach rzymskich była jednym z ważniejszych miast. Na znaczeniu miasto straciło po dostaniu się pod panowanie wschodniego cesarstwa rzymskiego. W wieku X Sycylię podbili Arabowie. Katania była wówczas jednym z miast należących do Emiratu Sycylii. Dynamiczny rozwój miasta został zahamowany w XII wieku przez trzęsienie ziemi. Kolejne tragiczne w skutkach trzęsienie ziemi nawiedziło miasto pod koniec XVII wieku. W tym samym stuleciu doszło również do wybuchu Etny. Czego nie zniszczyła lawa, zniszczyło trzęsienie ziemi. Miasto zbudowano więc praktycznie od nowa.. Jednocześnie z odbudową Katanii narodził się nowy styl architektoniczny – barok sycylijski. Najwspanialszymi przykładami tego stylu jest Bazylika Kolegiacka oraz Palazzo Biscari.

Wybierając się do Katanii należy pamiętać, że nie jest to miasto o typowo turystycznym charakterze. Wiele zabytkowych budowli jest otwartych tylko do godziny 13.00.

Jedzenie w Katanii

Kilka słów o kuchni Katanii

Katania to miasto, które słynie między innymi z bardzo dobrego jedzenia. W kuchni regionu widoczne są nie tylko wpływy arabskie, ale także hiszpańskie. Mieszkańcy Katanii Hiszpanom zawdzięczają ziemniaki, indyki i pomidory. Słodkie wino Marsala swoją karierę zawdzięcza z kolei Anglikom. Jedzenie w Katanii jest w stanie zaspokoić kulinarne gusta najbardziej wybrednych osób. Miasto uważane jest za stolicę street food – ulicznego jedzenia. Lokalne dania na wynos wcale nie kosztują wiele, za to wspaniale smakują i sycą głód. Warto spróbować na przykład arancini – mięsnych kulek z ryżem. Oczywiście będąc w Katanii koniecznie trzeba spróbować sycylijskiej pizzy. Obowiązkowym dodatkiem jest ser mozzarella pochodzący z Kampanii.

Ceny w tratoriach kształtują się bardzo różnie. Duży wpływ na wysokość rachunku jest oczywiście ilość zamówionego jedzenia oraz jakość (i ilość) zamówionego alkoholu. Liczy się jednak to, że można zjeść dużo, bardzo smacznie i w niezwykle miłej atmosferze.

W kuchni Katanii i całej Sycylii widoczne są bardzo różne wpływy. Odwiedzając Katanię koniecznie trzeba spróbować lokalnych przysmaków. Zawiedzeni nie będą też miłośnicy słodyczy i lodów. Tutejsze słodkości uważne są za jedne z najsmaczniejszych nie tylko we Włoszech.