W przeciwieństwie do konwencjonalnych pieców, piece konwekcyjne posiadają wentylator, który stale cyrkuluje powietrze przez komorę piekarnika. Gorące powietrze obiega jedzenie, przez co szybciej się piecze.

Pęd ciepłego powietrza przyspiesza reakcje chemiczne zachodzące podczas gotowania potraw. Masło w cieście lub rogaliku szybko uwalnia parę, tworząc chrupiące warstwy. Skóra pieczonego kurczaka szybciej zamyka tłuszcz i brązowieje, dzięki czemu mięso gotuje się szybciej i jest bardziej soczyste. Cukry w pieczonych warzywach i ziemniakach szybciej zaczynają karmelizować, pozostawiać wilgotność w środku, przez co możemy uzyskać głębokie smaki.

Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie gotowane w piecu konwekcyjnym jest zwykle przygotowywane o około 25% szybciej niż w tradycyjnym piekarniku. Jeżeli zmieniliśmy tradycyjny piekarnik na konwekcyjny, musimy brać pod uwagę zmianę czasu przygotowywania. Większość pieców umożliwia włączanie i wyłączanie konwekcji.

Można zatem sprawdzać wiele różnych ustawień, przykładowo pieczenie konwekcyjne może być wykorzystane tylko na początku lub końcu pieczenia w zależności od tego co będziemy chcieli uzyskać.

Piec konwekcyjny podgrzewa żywność wewnątrz i na zewnątrz, aby zatrzymywać w środku smaki, używając wentylatora do cyrkulacji powietrza w celu uzyskania równomiernej temperatury. Ciasta i inne desery są mniej podatne na wypływanie masy ze środka. Nie zawsze do pieczenia potrzebna będzie wysoka temperatura, połączenie niskiej temperatury i szybkiego czasu pieczenia może dać bardzo dobre efekty w przypadku niektórych potraw. Energia zużywana przez kuchenkę jest ograniczony do minimum. Ciekawe piece o szerokim spektrum zastosowań znajdziemy na stronie https://crispan.pl – maszyny do piekarni. Można zakupić różnego rodzaju piekarniki dla gastronomii, są to nowoczesne modele, które posiadają bardzo wiele możliwości ustawień, co z pewnością ułatwi i skróci czas przygotowywania potraw. Z pewnością każdy punkt gastronomiczny powinien posiadać na swoim wyposażeniu profesjonalny piec konwekcyjny.