Sadownicy często wstrzymują się ze sprzedażą owoców czekając na lepsze ceny, w tym przypadku wykorzystują chłodnie, aby spowolnić proces dojrzewania owoców.
W zależności od rodzaju przechowywanych owoców należy stworzyć odpowiednie warunki, zadbać o optymalną temperaturę oraz wilgotność powietrza. Chłodnie powinny być także wentylowane, obieg powietrza będzie powodował, iż owoce będą znajdowały się w otoczeniu o odpowiedniej wilgotności.
Jak przechowywać śliwki?
Jeżeli chcemy przechowywać śliwki, warto pamiętać o tym, aby zbierać je w bardziej niedojrzałej formie, dzięki czemu będą mogły być przechowywane w chłodni czy też nawet w lodówce przez dłuższy okres czasu. W tym przypadku owoców nie myjemy, możemy umieścić je w specjalnym pojemniku lub też w skrzynkach. Owoce, które zaczynają dojrzewać, wydzielają etylen, dlatego przechowywanie owoców w pojemnikach zamkniętych przyspieszy dojrzewanie, dlatego stosuje się systemy wentylacyjne. Można wykorzystać także specjalne preparaty, które wpływają na mniejsze wydzielanie etylenu. W ten sposób możemy znacznie wydłużyć okres przechowywania śliwki.
W przypadku chłodni mamy możliwość wykorzystania specjalnych preparatów, są to substancje aktywne, które możemy rozpylać poprzez system wentylacyjny. Zabieg może być wykonany w ciągu 7 dni od zbioru, jeżeli śliwki przechowujemy w temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza, lub też powinniśmy zabieg wykonać w ciągu 3 dni, jeżeli w chłodni panuje temperatura powyżej 10 stopni Celsjusza. Obecnie wykorzystanie substancji czynnych jest coraz popularniejsze, możemy zakupić substancje dla różnych typów owoców, zapewnić długie przechowywanie. W komorach chłodniczych możemy zastosować 4,4 do 5 g na każde 100 m sześciennych owoców.
Preparaty tego typu możemy zakupić na stronie https://fruitsmart.pl/przechowywanie-sliwek/, jest to substancja czynna, która zablokuje receptory etylenu. Wówczas dojrzewanie owoców jest zahamowane, z pewnością należy także zadbać o odpowiednie stężenie tlenu oraz dwutlenku węgla, w zależności od rodzaju przechowywanych owoców. Dodatkowo odpowiednia wilgotność spowoduje, iż owoce nie będą wysychały, uzyskamy dzięki temu wyższą wagę, a co za tym idzie wyższą cenę.