Jakość pieczywa na polskim rynku w ostatnich latach bardzo spadła.
Jeżeli robimy zakupy w supermarkecie, znajdziemy tam wiele pieczywa zawierającego różnego rodzaju konserwanty, środki przeciwpleśniowe, spulchniacze czy też polepszacze smaku. Jednak naturalne pieczywo powinno być wykonane na naturalnym zakwasie, w tym przypadku zakwas powoduje powstawanie kwasu mlekowego, który naturalnie chroni przed pleśnią, wpływa także bardzo pozytywnie na naszą florę bakteryjną. Aby jednak otrzymać dobrej jakości zakwas, musi zostać on przygotowany przez doświadczonego piekarza, wymaga także odpowiednio dużo czasu, czasem nawet jest to 7 dni. Dlatego też coraz więcej piekarni stara się tego rodzaju proces skrócić, bądź też po prostu zastąpić je drożdżami, a w niektórych przypadkach za pomocą środków spulchniających. Większość produkowanego w naszym kraju pieczywa wytwarzane jest z mąki pszennej oraz z mąki żytniej, i warto oczywiście wybierać produkty na bazie mąki żytniej, która zawiera więcej składników odżywczych i witamin. Ważna jest także oczywiście zawartość błonnika w pieczywie, przyjmuje się że jest go więcej w pieczywie ciemnym. Tego rodzaju pieczywo przygotowane jest z mąki, która posiada większą ilość otrębów, przykładowo zwykła mąka chlebowa oznaczona jest jako typ 750, a razowa, uznawana za lepszą i zdrowszą.
posiada znaczenie jako typ 2000.
Znajdziemy także mąkę środkową czyli typ 1400, oraz Graham typ 1850. W przypadku mąki typu 650 wytwarzane są bułki, jest to jeden z jaśniejszych rodzajów mąki. Wybór chleba w dużej mierze uzależnione jest oczywiście od naszego poczucia smaku, od tego co lubimy jeść, dlatego też mamy często swoje ulubione piekarnie czy dostawców pieczywa. Powinniśmy zwrócić uwagę na skład pieczywa, który powinien znajdować się na opakowaniu, termin przydatności do spożycia oraz miejsce produkcji. Dzięki temu będziemy mogli bardziej świadomie wybierać zdrowe pieczywo, z pewnością Piekarnie z Warszawy mogą dostarczyć nam wiele wysokiej jakości wyrobów. Znajdziemy tam wiele piekarni, które posiadają długą rodzinną tradycję wypiekania pieczywa, daje to możliwość zakupu chleba, jaki był jedzony nawet 100 lat temu.