Często mówi się, że śniadanie jest dla naszego organizmu najważniejszym posiłkiem. Trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ to właśnie ono dostarcza nam energii na poranek i popołudnie. Dzięki niemu zyskuje też nasze samopoczucie, koncentracja oraz motywacja do działania. Mimo wszystko – takie podejście wydaje się nieco krzywdzące w stosunku do innych posiłków, a w szczególności wobec obiadu.

Znaczenie
Obiad jest bowiem głównym i najobfitszym z posiłków. Spożywamy go zazwyczaj między 13:00 a 15:00, co doskonale zgrywa się porą największej aktywności naszego układu pokarmowego. Dzięki temu wyciskamy z niego najwięcej substancji odżywczych, witamin itd. Odpowiedni zbilansowany obiad zapewnia nam siłę na resztę dnia. Tylko z czego takowy powinien się składać?

Co na talerz?
Zgodnie z rodzimą tradycją – obiad tworzyć powinny dwa dania. Jest to jak najbardziej uzasadnione również z punktu widzenia zdrowotnego. Zupy dostarczają bowiem naszemu organizmowi witaminy, błonnik i inne składniki niezbędne do jego właściwego funkcjonowania. Co ciekawe, ich rodzaj możemy dopasować do ciepłych i zimnych pór roku. Dzięki zupom zjemy też mniej drugiego dnia, które jest znacznie bardziej kaloryczne. Ich zauważalnym atutem jest również szybki czas przygotowania.

Zdrowe drugie danie to lekkostrawne białko, gotowane warzywa i aromatyczne przyprawy. Taki ogólny drogowskaz pozostawia przed nami bardzo duże pole do kulinarnych eksperymentów.

Na mieście
Szybkie tempo współczesnego życia skutkuje jednak tym, że często nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego obiadu. Z pożądliwością zerkamy wtedy w kierunku budek z fast foodami. Tymczasem serwowane tam jedzenie niewiele wspólnego ma ze zdrowym żywieniem. Znacznie lepiej skorzystać z usług cateringowych lub odwiedzić którąś z polecanych restauracji.

Bez wątpienia jednym z ciekawszych lokali na rodzinny obiad Siedlce jest Sphinx. W jego menu znaleźć możemy przepyszne dania kuchni polskiej, orientalnej i międzynarodowej. Są to wysokiej jakości obiady – przygotowywane zawsze ze świeżych i wyselekcjonowanych składników.