Miesiarki, czyli maszyny do wyrabiania ciasta są trwałe, wydajne, niezawodne i łatwe w obsłudze, dodatkowo łatwo jest je utrzymać w czystości.
Profesjonalna maszyna do mieszania ciasta ma zalety zwartej struktury, małej objętości, łatwej obsługi i czyszczenia. Miesiarka spiralna o podwójnym działaniu i podwójnej prędkości to maszyna wyrabiania i mieszania ciasta, która zdecydowanie skraca czas produkcji.
W wielu piekarniach niezbędne są miesiarki do ciasta
Dzięki mieszalnikom do ciast czemu mąka jest w pełni wymieszana, gluten jest szybki, oszczędza to czas i pracę potrzebną do wyrobienia partii ciasta. Miesiarki do ciasta wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają specjalną obróbkę powierzchni, która spełnia normę higieniczną. W piekarniach wykorzystuje się głównie mieszarki spiralne, ponieważ utrzymują one wyrabiane ciasto w odpowiedniej temperaturze, co zapobiega fermentacji i nadmiernemu wzrostowi drożdży. Tarcie ciasta o boki pojemnika w mieszalnikach pionowych powoduje wzrost temperatury, co nie jest korzystne w przypadku niektórych rodzajów ciast drożdżowych.
Czasami w gastronomii wykorzystuje się również miksery planetarne, jednak ich jest to, że poziom mieszania między górną i dolną częścią misy może nie być równomierny. Podczas używania maszyny planetarnej do wyrabiania ciasta, niektóre obszary ciasta mogą być słabo rozwinięte. Jednak miesiarki spiralne dokładnie mieszają całą partię ciasta, pozwalając na przygotowywanie różnych rodzajów wypieków w dużych ilościach. Można miesiarek spiralnych używać do produkcji ciasta na chleby, bułki, drożdżówki, ciasta i ciasteczka, herbatniki i wiele innych wypieków.
Zazwyczaj miesiarki spiralne mają dwa silniki i obrotową misę. Jeden silnik służy do obracania dzieży, a drugi do obracania spiralnego ramienia. Są one ogólnie określane i wymiarowane na podstawie objętości miski, a nie pojemności. Dzieje się tak, ponieważ konkretne masy ciasta są bardzo zróżnicowane. Mieszalniki spiralne świetnie sprawdzają się w kuchniach restauracji, hoteli, pizzeriach i piekarniach, pozwalając na szybką produkcję ciasta.